Subsidieregeling 1: Samen voor Jeugd (SvJ)
De 10 gemeenten [1] van Samen voor Jeugd werken aan de verbetering van jeugdhulp in de regio en kopen samen gespecialiseerde jeugdhulp in. In het Transformatieplan SvJ 2022-2025 hebben zij vastgesteld hoe er de komende jaren verder vorm en inhoud wordt gegeven aan de transformatieopgave in het kader van de Jeugdwet. Specifiek staan hier acht transformatiedoelstellingen in vermeld waar de subsidieregeling aan is gekoppeld. De focus ligt op inhoudelijke vernieuwing van de jeugdhulp in onze regio en de beweging naar het vergroten van de eigen kracht en zelfredzaamheid van jeugdigen en gezinnen en van de sociale omgeving.
[1] Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Heeze-Leende Oirschot, Reusel-De Mierden en Valkenswaard
Komt mijn initiatief in aanmerking voor de subsidie van Samen voor Jeugd?
Innovatieve projecten die bijdragen aan (een van) onderstaande (vetgedrukte) transformatiedoelen komen in aanmerking voor de subsidieregeling:
1. Meer individuele jeugdhulpvoorzieningen worden als basis- of collectieve voorzieningen ingezet
Jeugdhulpaanbieders werken samen met partners in het preventieve veld voor het afschalen naar voorliggende oplossingen, wat leidt tot duurzame uitstroom uit de jeugdhulp.
- Jongerenwerk opstarten waarbij individuele trajecten met jeugdigen worden opgezet (wanneer dit passende ondersteuning zou kunnen zijn).
- Specialistische expertise dichtbij lokale teams positioneren. Hier kun je bijvoorbeeld voorsorteren op het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming, waarbij de gemeentelijke toegang/het wijkteam een belangrijke rol heeft en expertise rondom hen wordt gesitueerd. Op die manier blijft regie bij één partij en dichter bij de inwoner.
- Het organiseren van zelfhulpgroepen. Mentale hulp dichtbij, laagdrempelig en lokaal organiseren.
- Voorliggend aanbod vergroten/versterken.
2. Verbeteren aansluiting jeugdhulp, onderwijs en kinderopvang
Eind 2024 is er een passend aanbod voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, zodat zij op de reguliere kinder- of buitenschoolse opvang kunnen blijven.
Voorbeelden mogelijke pilots:
- Professionals (bijvoorbeeld vanuit het wijkteam) met regelmaat op school/kinderopvang aanwezig laten zijn om zichtbaarheid en samenwerking te vergroten.
- Structurele overleggen tussen kinderopvang, (basis)onderwijs en jeugdhulpprofessionals om casuïstiek te bespreken en soepele doorgeleiding mogelijk te maken.
3. Meer kinderen groeien zo thuis mogelijk op in een veilige omgeving
Eind 2024 maken jeugdhulpaanbieders en toegangsteams gebruik van de inzet van ervaringsdeskundigen, waarmee kinderen zo lang mogelijk in een veilige omgeving opgroeien.
Voorbeeld mogelijke pilot:
- Ervaringsdeskundigen sluiten structureel aan bij het casusoverleg van de toegangsteams/het wijkteam en ondersteunen de professionals bij het adviseren voor de best passende oplossing.
4. Indien jeugdhulp noodzakelijk is, krijgen kinderen ambulante hulp in een veilige thuissituatie
Eind 2024 is het aanbod (intensieve) ambulante jeugdhulp dat gericht is op alle leden van het gezin toegenomen, waarmee verblijf voorkomen wordt.
Voorbeelden mogelijke pilots:
- Scholing in/ontwikkelen van specifieke behandel- en begeleidingsmethodieken binnen het ambulante veld.
- Intensivering samenwerking jeugdhulp en aanpalende domeinen (volwassenen-ggz).
5. Als thuis niet kan, dan verblijf waar passende jeugdhulp direct wordt opgestart
Eind 2024 krijgt iedere jongere vanaf de start van een verblijfsindicatie direct passende hulp, aansluitend op diens behoeften.
Voorbeelden mogelijke pilots:
- Wanneer jeugdige in afwachting is van behandeling tijdens verblijf, optie om bijvoorbeeld (misschien wel in samenwerking met jongerenwerk) praktische ondersteuning in te zetten.
- Een online module voor kind- en gezin, waarbij digitaal ondersteuning geboden wordt en d.m.v. opdrachten geoefend kan worden. Op deze manier bijdragen aan een snellere doorstroom in het jeugdzorglandschap en het stimuleren van zelfredzaamheid.
6. Betere doorgaande lijn van 18- naar 18+
Per 2025 is er een passend zorgaanbod voor jongeren tussen 16 en 25 jaar oud die vanuit de Jeugdwet de overgang maken naar de Wmo.
Voorbeelden mogelijke pilots:
- Een tussenproduct ontwikkelen.
- Investeren in integrale lokale toegangsteams. Inzetten op een 0-100 team, waarbij al vanaf 16 jaar meegekeken wordt naar het gehele zorgpad en een toekomstperspectief in het plan wordt opgenomen (een soort Multi-arrangement, maar dan voor de overgang 18-/18+).
7. Meer afgestemde ondersteuning tussen verschillende sectoren, ook bij Crisis
Bij alle gezinnen waar zorg nodig is van verschillende zorgaanbieders, worden de samenwerkingsafspraken over de diverse inzet vastgelegd in het ondersteunings- of behandelplan.
Voorbeeld mogelijke pilots:
- Een digitaal platform (bijvoorbeeld Microsoft Teams) waarbij zowel ouders als zorgaanbieders kunnen inloggen en zij inzichtelijk hebben wat het totaalpakket aan zorg is. Hierbij kan snel worden geschakeld. Iedereen heeft meteen toegang tot de evaluaties van de actuele situatie. Regie bij het gezin.
8. Korte lijnen en samenwerking
In de tweede helft van 2024 is er een platform beschikbaar voor gemeenten, toegangsteams en (preventieve) zorgaanbieders om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en best practices te delen.
Voorbeelden mogelijke pilots:
- Mogelijkheden tot intersectoraal werken uitbreiden en hiervoor een specifiek platform gebruiken. Dit platform kan ook lokaal zijn.
- Versterken samenwerking gemeente/huisarts:
- Organiseer een ondersteuningsstructuur voor de ondersteuner jeugd vanuit de gemeente of POH-GGZ met aandachtsgebied jeugd om doorverwijzingen en geboden jeugdhulp te bespreken.
- Organiseer periodiek overleg tussen de gemeente, de vertegenwoordiger van de huisartsengroep, de ondersteuner jeugd vanuit de gemeente of de POH-GGZ met aandachtsgebied jeugd, en eventueel andere lokale partijen, waarbij de onderlinge verwijzingen en relevante trends worden besproken binnen jeugdhulp en andere thema’s.
Wat zijn de voorwaarden van de subsidie?
De subsidieregeling loopt in 2023, 2024 en 2025. Een subsidieaanvraag kan alleen worden ingediend wanneer:
-
het project concreet bijdraagt aan één (of meer) van de acht gedragen transformatiedoelen;
-
het initiatief innovatief is voor het zorglandschap van Samen voor Jeugd;
-
de aanvraag wordt ingediend door één penvoerder die samenwerkt met minimaal één andere partij, te weten een gecontracteerde jeugdhulpaanbieder, toegangsteams van gemeenten en partijen die door (één van de) gemeenten van Samen voor Jeugd worden gesubsidieerd als preventieve partner.
Kijk voor meer informatie over de voorwaarden op de website van de gemeente Eindhoven.
Subsidieregeling 2: BEN Jeugd (Bovenregionaal Expertisenetwerk)
Het BEN organiseert passende hulp voor (gezinnen met) zéér kwetsbare kinderen en jongeren tot 23 jaar met complexe en meervoudige, weinig voorkomende problematiek, die nu vastlopen in de zorg en niet de juiste hulp krijgen. Eén van de speerpunten van het BEN is ‘het versterken van het jeugdhulplandschap in samenwerking met jeugdhulpregio’s’. Hiervoor willen zij Innovatiebudget verstrekken aan de jeugdhulpregio’s in Brabant en Zeeland. Door middel van het Innovatiebudget willen zij eerder, beter passende hulp inzetten met én voor gezinnen om te voorkomen dat hulpvragen complexer worden.
Komt mijn initiatief in aanmerking voor de subsidie van BEN?
Het BEN wil bijdragen aan het versterken van ‘de voorkant’ om complexere problematiek van gezinnen te voorkomen of anders te verminderen. Daarom komen innovatieve projecten die bijdragen aan (een van) onderstaande doelen in aanmerking voor de subsidieregeling:
-
Verbeteren aansluiting tussen onderwijs/opvang en jeugdhulp
In samenwerking met gezinnen en partijen in de jeugdhulpregio initiatieven ontwikkelen en realiseren die bijdragen aan het eerder inzetten van beter passende hulp met en voor gezinnen. Uitgangspunten hierbij zijn collectieve financiering en het behouden van kinderen met een zorgbehoefte binnen het reguliere onderwijs/opvang.
-
Organiseren van integrale zorg
In samenwerking met ouders en zorgaanbieders voorkomen dat jonge kinderen in het jeugdzorgsysteem blijven die er al van jongs af aan in zitten.
-
Versterken toegangsteams/versterken van het gewone leven
De expertise aan de voorkant toegankelijker maken voor de toegangsteams, zodat jeugdigen en ouders beter en sneller geholpen worden bij het gewone leven. Daarbij hoort het inzetten van nabije en natuurlijke hulpbronnen en het overwinnen van hindernissen die fijn thuis opgroeien, leren en meedoen in de weg staan.
Wat zijn de voorwaarden van de subsidie?
De subsidiemiddelen kunnen eenmalig verstrekt worden voor een looptijd van 2 jaar (2023 en 2024) en bedragen voor de regio maximaal 307.000 euro. De hoogte van de subsidie is gebaseerd op het aantal jeugdigen tot 23 jaar. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden op de website van de gemeente Eindhoven.
Subsidieregeling 3: Deltaplan Jeugd
De gemeente Eindhoven zet zich de komende jaren extra in voor de verbetering van de jeugdzorg via het Deltaplan Jeugd. Het doel is om de zorg toekomstbestendig te maken (duurzaam, betaalbaar en beschikbaar). We investeren in de jeugd met extra aandacht voor vier ontwikkelthema’s:
- Versnellen transformatie jeugdhulp;
- Lacunes en hiaten (preventief) jeugdzorglandschap opsporen en oplossen;
- Wachttijden aanpakken;
- Hulpvraag en regie inwoner centraal stellen.
Komt mijn initiatief in aanmerking voor de subsidie van Deltaplan Jeugd?
Deltaplan Jeugd wil initiatieven stimuleren die hulp- en ondersteuningsaanbod organiseren voor inwoners van Eindhoven of samenwerkingen faciliteren tussen verschillende maatschappelijke partners in Eindhoven. Daarom komen innovatieve projecten die bijdragen aan onderstaand doel in aanmerking voor de subsidieregeling:
- Versnellen transformatie jeugdhulp
- Verbinding en samenwerking tussen maatschappelijke partners vanuit de sociale basis en specialistische jeugdhulp ten behoeve van kennisontwikkeling, netwerkvorming tussen professionals of ontwikkelen van nieuw collectief aanbod in het preventieve veld.
- Hulp en ondersteuning van jongvolwassenen (na jeugdhulp met verblijf) in de leeftijd van 17 tot en met 23 jaar richting zelfstandigheid op de leefgebieden wonen, dagbesteding, inkomen, hulp en ondersteuning.
Wat zijn de voorwaarden van de subsidie?
De subsidieregeling is bedoeld voor maatschappelijke partners binnen de gemeente Eindhoven en loopt tot 31 december 2025. De organisatie kan al een subsidie-en/of inkooprelatie hebben met de gemeente. Maar ook organisaties zonder deze relatie kunnen een aanvraag indienen. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden op de website van de gemeente Eindhoven.
Digitale informatiebijeenkomsten 1 februari 2024
Op donderdag 1 februari gaven we tijdens een digitale informatiebijeenkomst uitleg over de subsidieregeling Transformatiedoelen Samen voor Jeugd en gaven we voorbeelden van mogelijke pilots. Ook namen we het aanvraagproces door en was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Bekijk hieronder de presentatie van de informatiebijeenkomst.
Heb je vragen over de subsidieregelingen? Neem een kijkje op de pagina vraag en antwoord subsidieregelingen.
Vragen?
Ben je benieuwd welke subsidieregeling het beste bij jouw project past? Of heb je vragen hierover? Neem dan contact op door een mail te sturen naar samenvoorjeugd@eindhoven.nl.