Samen voor Jeugd heeft de transformatieopgaven voor de komende periode gebundeld in drie thema’s
Thema 1: Dichtbij
Alle jeugdigen binnen Samen voor Jeugd kunnen opgroeien en zich ontwikkelen in hun eigen omgeving. Is daarvoor extra ondersteuning nodig dan regelen we dat ‘dichtbij’. Thuis, in de wijk, op school en zo gewoon mogelijk. Samenwerking tussen betrokkenen bij de jeugdige is daarbij belangrijk.
Opgaven:
- Meer individuele voorzieningen worden als basis- of collectieve voorzieningen ingezet.
- Verbeteren aansluiting jeugdhulp, onderwijs en kinderopvang.
Thema 2: Thuis
Alle jeugdigen binnen Samen voor Jeugd groeien ‘thuis’ op. Thuis als de plek waar men zich veilig en op zijn gemak voelt. De invulling van het begrip ‘thuis’ is maatwerk. Bij voorkeur is dat bij de eigen ouders. Als dit (tijdelijk) niet mogelijk is dragen we zorg voor een vervangend ‘thuis’ door de inzet van pleegzorg, een gezinshuis of kleinschalige woonvoorzieningen in de buurt.
Opgaven:
- Meer kinderen groeien zo thuis mogelijk op in een veilige omgeving.
- Meer kinderen krijgen hulp in een veilige thuissituatie.
- Als thuis niet kan, dan verblijf meer dichtbij en kleinschaliger
Thema 3: Integraal
Alle jeugdigen binnen Samen voor Jeugd krijgen de juiste hulp op maat, ook jeugdigen/gezinnen met een hulpvraag die inzet vraagt vanuit meerdere sectoren, domeinen of wetten. Meerdere vormen van ondersteuning worden in samenhang en ondersteunend aan elkaar georganiseerd. De lokale toegang werkt samen met diverse partijen in het zorgveld, waar mogelijk vanuit het principe één gezin, één plan, één coördinator/regisseur. Een goede samenwerking van de verschillende partijen in het zorgveld is helpend bij dit thema.
Opgaven:
- Betere doorgaande lijn van 18- naar 18+
- Meer afgestemde ondersteuning tussen verschillende sectoren
- Korte lijnen en samenwerking
- Crisishulp wordt integraler aangeboden
Hoe gaan we dit aanpakken?
Voor het realiseren van het transformatieplan en de daarin genoemde opgaven heeft Samen voor de Jeugd een aantal instrumenten tot haar beschikking.
Concrete invulling van de instrumenten en het soort instrumenten (of combinaties daarvan) kunnen per thema of opgave verschillen. Deze concrete invulling volgt na het formuleren van de doelstellingen samen met betrokken partijen.
Thematafels
Effecten van een gezamenlijke inzet kunnen pas inzichtelijk worden gemaakt als doelstellingen, die volgen uit de transformatieopgaven, meetbaar worden gemaakt. We willen, in samenwerking met direct betrokkenen, zoals jeugdigen, zorgaanbieders, medewerkers van toegangsteams, onderwijs en de veiligheidsketen, op basis van de transformatieopgaven doelstellingen formuleren en uitwerken. Om hier invulling aan te geven starten we na vaststelling van het transformatieplan door alle gemeenten met het inrichten van de diverse thematafels.
Per thema richten we een tafel in. Deze tafel is allereerst bedoeld om te komen tot meetbare en specifieke doelstellingen, maar ook voor het monitoren van de resultaten. Doel van deze tafels is elkaar inspireren, de opgave verkennen, komen tot doelstellingen en uiteindelijk concrete acties.
Pilotprojecten
Om uitvoering te kunnen geven aan de (nog op te stellen) doelstellingen binnen het transformatieplan zal Samen voor Jeugd de komende jaren een transformatiebudget beschikbaar stellen voor pilotprojecten. Deze pilots moeten bijdragen aan de gezamenlijk te realiseren opgaven en doelstellingen.
Inkoop en contractmanagement
Inkoop en contracten moeten – naast de zorg voor een dekkend zorgveld - meer nadrukkelijk een instrument zijn waarmee beleidsdoelstellingen worden gerealiseerd. Aan de hand van beleidsdoelstellingen kan het nodig zijn om contracten aan te passen of bepaalde vormen opnieuw in te kopen. Het invoeren van KPI’s om bepaalde doelstellingen te kunnen halen, is hiervan een voorbeeld.
Dataverzameling
Er is bij gemeenten al veel data beschikbaar, denk aan informatie rondom beschikkingen zoals start- en stopdata, kosten etc. Maar er is ook veel data uit andere bronnen (CBS, NJI, aanbieders) waar nu nog geen gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast beschikken ook zorgaanbieders en wellicht andere partijen over data. We willen de data uit verschillende bronnen inzetten als bijdrage aan het effectief inzetten van andere instrumenten als contractmanagement en de transformatieopgave.
Kwantitatieve en kwalitatieve data geeft inzicht in het succes van de transformatie. De transformatiedoelstellingen bepalen daarbij ‘wat’ we willen gaan monitoren. Bij elk thema zal een vaste set data bepaald worden die we gaan monitoren.
Meer informatie?
Het volledige transformatieplan kun je hieronder downloaden.
-
Transformatieplan Samen voor Jeugd (704.76 kB)